Arkiv

Matskolan för barn medverkar på Delikatessernas Finland

Matskolan för barn deltar i Delikatessernas Finland på Helsingfors järnvägstorg 18-20.8.2016. På Matskolans avdelning får barnen lära sig hur man tillreder en smaklig grönsakssoppa. Barnen får bekanta sig med säsongens grönsaker, känna på dem och skära upp ingredienserna till soppan.Läs mera »

Mjölkambassadör Katja Mäkelä besöker sommarens matskolor

Katja berättar om mjölkens betydelse för hälsan och håller en motionsstund för barnen på matskolorna.Läs mera »

Pressinbjudan: Kom och bekanta dig med matskolorna för barn som arrangeras av 4H-föreningarna!

Den 6 juni öppnar sommarens första matskolor sina dörrar för ivriga 8–12-åriga barn. På matskolorna får barnen kocka, leka och lär sig mera om grönsaker och fisk. På matskolorna, som arrangeras som dagläger, upplever barnen matglädje med alla sina sinnen. Läs mera »

Barnen lär sig mera om grönsaker och fisk på årets matskolor

I sommar kockar 900 barn måltider av grönsaker och fisk på matskolorna. På matskolorna som förverkligas av 4H-föreningarna lär sig barnen betydelsen av hälsosam mat och motion på ett roligt sätt. Också redaktörerna ges möjlighet att besöka matskolorna på de olika orterna.Läs mera »

Matskolan främjar barnens kännedom om den finländska matens väg - årets teman är fisk och grönsaker

I matskolan lär sig barnen om den inhemska matens urpsrung, råvaror och om matkedjans aktörer genom matens väg. I år presenteras produktionskedjorna berörande grönsaker och fisk. Barnen bekantar sig med råvarorna såväl i matlagningen, under kostdiskussionerna och motionsstunderna, som under gårdsbesöket. Matskolans verksamhet följer de finländska näringsrekommendationerna och speciellt de nya kostrekommendationerna för barnfamiljer, Tillsammans kring matbordet. I år arrangerar 4H-föreningar 45 matskolor för över 900 barn under skolloven i Finland.Läs mera »

Anmälningen till årets matskolor inleds 1.3

Anmäl ditt barn till ett dagsläger fyllt av spännande upplevelser och matglädje!. Anmälningen till årets matskolor inleds 1.3 på matskolan.fi. Läs mera »

900 barn deltar i 45 matskolor i Finland

År 2016 arrangerar 4H-föreningar 45 matskolor för över 900 barn, 220 handledare, 2 000 föräldrar under skolloven i Finland. Den omtyckta matskoleverksamheten har förankrat sin plats inom den finländska matfostran för barn. I matskolan står barnens egna görande i fokus. Under daglägren varvas matlagning av säsongens råvaror och bondgårdsbesök med roliga kostdiskussioner, lek och motion. Matskolan främjar barnfamiljernas uppskattning av matens ursprung och bidrar till hälsosamma levnadsvanor.Läs mera »

Handledarnas utbildning är startskottet för matskolornas programplanering 2016

Under den nationella, svenska utbildningsdagen 11 februari, erhåller matskolans handledare såväl information som verktyg för att kunna genomföra och utvärdera den egna matskolan. Därtill fungerar utbildningen som ett ypperligt nätverkstillfälle mellan handledare från olika 4H-föreningar och orter i Finland. Årets matskolor publiceras inom februari. Läs mera »

20 svenskpråkiga matskolor 2016

Under år 2016 ordnas totalt 45 matskolor, varav 20 svenskspråkiga matskolor i Finland. Läs mera »

Matskolan medverkar på Delikatessernas Finland

Matskolan är ett av projekten inom matfostran som presenteras på jord- och skogsbruksministeriets Matglädje -avdelning vid Delikatessernas Finland i Helsingfors, 20-22.8.2015. Läs mera »